Gebruikte laptop kopen? Lees dit eerst!

Waar kan je op letten bij het aanschaffen van een gebruikte laptop

Het aanschaffen van een gebruikte laptop voor jezelf of voor één van je familieleden of vrienden kan een spannende bezigheid zijn. Bij eenieder die overweegt om een gebruikte laptop aan te schaffen speelt de gedachte en angst om een miskoop te doen. Het is om deze reden dan ook goed om je in te lezen waar je op kan letten tijdens het aanschaffen van een gebruikte laptop. Wij geven je in dit artikel een aantal tips als handvat op je reis voor de aanschaf van een laptop.

Stap 1 Inventarisatie van je behoefte

De eerste en (wellicht) belangrijkste stap die men dient te ondernemen voor dat je gaat speuren naar een gebruikte of refurbished laptop, is het in kaart brengen van je wensen m.b.t. een laptop. Hierbij is het belangrijk om na te gaan wat voor functie de laptop gaat krijgen en wat voor taken je op de laptop gaat uitvoeren. Dit is voornamelijk belangrijk om te bepalen wat de minimale specificaties van de laptop moeten zijn. Zo dien je na te gaan of je de laptop voor werk of huis en tuin gaat gebruiken. De type werkzaamheden waar je de laptop voor gaat gebruiken hebben invloed op de grafische kaart, processor en hoeveelheid ram geheugen die de laptop dient te hebben. Zo heb je een sterkere processor en grafische kaart en meer RAM geheugen nodig als je bijvoorbeeld 3D bewerkingen gaat uitvoeren of tekeningen gaat maken met bijvoorbeeld Autocad. Als de gebruikte laptop gaat dienen als een huis en tuin laptop om wat op te browsen en wat documenten mee te openen en schrijven heb je in principe geen sterke grafische kaart en processor nodig en voldoet het om minimaal 4GB ram geheugen in de laptop geïnstalleerd te hebben.
Een belangrijke wens om voor jezelf na te gaan is hoeveel je op de laptop wilt gaan opslaan en hoe snel je wilt dat een laptop applicaties en het besturingssysteem opstart, dit is uiteraard direct verbonden en vloeit voort uit je persoonlijke wensen. Zo kan je gaan voor een traditionele Harddisk (ook wel HDD genoemd) of een Solide State Drive (ook wel SSD genoemd). Vaak is een laptop uitgerust met 1 opslag mogelijkheid en dien je te kiezen tussen een HDD of een SSD. De trend die we zien de laatste jaren is dat steeds meer gebruikers kiezen voor een SSD, omdat dit een positieve invloed heeft op de opstartsnelheid van het besturingssysteem en de applicaties. Echter zijn er ook laptopmodellen op de markt gebracht door diverse merken (o.a. van Dell, HP en Lenovo) die voorzien zijn van twee opslag mogelijkheden of meer.

Het is hiervoor ook al benoemd namelijk het besturingssysteem. Grofweg de meeste laptops op de huidige markt zijn voorzien van het besturingssysteem Microsoft Windows. Echter is dit afhankelijk van de type (OEM) licentie die meegeleverd wordt bij de laptop en daarnaast zijn er meerdere soorten besturingssystemen naast Microsoft Windows die je kan gebruiken. Zo zijn Apple notebooks (Macbooks) voorzien van IOS en zijn er diverse open source alternatieven zoals Linux Ubuntu, Chrome OS, Debian enzovoort. Het voordeel van Opensource besturingssystemen voor je gebruikte laptop is dat deze gratis voor gebruik zijn en ook te gebruiken zijn als je laptop is geleverd zonder geldige licentie. Echter het nadeel van de Opensource besturingssystemen is dat de drivers niet voor elk type, model en merk laptop beschikbaar is. Op diverse websites online zijn whitelists te vinden van modellen die goed werken op o.a. Linux Ubuntu.
Op basis van je wensen maak je een lijstje met minimaal welke processor, grafische kaart. hoeveel werkgeheugen en opslagcapaciteit en welk besturingssysteem een laptop moet hebben. Met de specificaties op zak kan je gaan oriënteren op een model dat aansluit op je wensen.

Stap 2. Oriënteren naar modellen die aansluiten op je behoeften

Nadat je hebt vastgesteld welke specificaties je aan te kopen laptop aan dient te voldoen, is het noodzakelijk om te gaan oriënteren op modellen die aan je wensen voldoen. Wij raden sterk aan om onafhankelijke platforms zoals de Tweakers pricewatch of de Hardware.info prijsvergelijker hiervoor te gebruiken. Op o.a. deze twee platformen worden onafhankelijke reviews geschreven door gebruikers uit de community, waardoor je een eerlijk en duidelijk beeld krijgt. Daarnaast kan je op soortgelijke platformen in één overzicht de specificaties van de laptop bekijken en zelfs op filteren. Let wel op dat je niet alleen recent modellen meeneemt in je vergelijking, tweedehandse en refurbished laptops worden vaak als ze op de markt te koop worden aangeboden niet meer in de retailwinkels als nieuw verkocht. Hierdoor zal je ze dus ook niet vinden in een prijsvergelijker voor nieuwe producten. Echter kan je op model zoeken in de pricewatch en de prijsvergelijker en zodoende deze modellen ook meenemen in je vergelijking.

Als je de reviews en de specificaties van verschillende modellen hebt bekeken maak je een lijstje van maximaal 3 modellen laptops waar je naar op zoek wilt gaan. Wij adviseren 3 modellen om te borgen dat je niet te lang bezig bent in je zoektocht.

Stap 3. Speuren naar een geschikte tweedehandsje

Nu dat je weet welke laptopmodellen geschikt voor jouw wensen zijn, kan je op zoek gaan naar een tweedehandse notebook die te koop staat. Je kan hiervoor verschillende kanalen gebruiken, hieronder en aantal opgesomd:

– Google, via de zoekmachine of Google shopping op zoek gaan naar een aanbieder van gebruikte laptops. Via dit kanaal zal je voornamelijk stuiten op zakelijke verkopers/webshops.
– Tweakers V&A, op Tweakers is er een sectie genaamd vraag en aanbod (soort van marktplaats) waar gebruikers van het platform hun gebruikte/overtollige apparatuur mogen aanbieden. De V&A is toegankelijk voor geregistreerde en niet geregistreerde gebruikers, maar je kan alleen reageren op een advertentie als geregistreerde gebruiker. De V&A van Tweakers is een kleine community die in populariteit toeneemt, echter is het voordeel dat je in de profiel van een aanbieder echte reviews kan lezen van mensen die eerder zaken hebben gedaan met betreffende aanbieder. Hierdoor kan je in één overzicht te zien krijgen met wat voor persoon/organisatie je te maken hebt en hoe betrouwbaar ze zijn.
– Marktplaats/Speurders/2ehands etc., wie is er niet bekend met de online marktplaatsen? Het voordeel van online marktplaatsen is dat er veel aanbieders zijn en dat je zowel zakelijke als particuliere aanbieders kan vinden. Het nadeel van de online marktplaatsen is dat je geen beoordelingen/reviews kan bekijken over een verkoper. Hetgeen wat wel mogelijk is bij platformen zoals Google en Tweakers.

Stap 4. De aankoop en het testen een gebruikte laptop

Als je uiteindelijk je perfecte laptop hebt gevonden en een afspraak hebt gemaakt met de verkoper of een bestelling hebt geplaatst via een webshop, dan is het zaak om de laptop te testen. Voor het testen van een laptop geven we je hieronder wat tips en tricks:

1. Testen van de accu. Een veel gehoorde klacht m.b.t gebruikte laptops is dat de accu niet lang mee gaat of geheel defect is. De accu van een laptop is een slijtage product, net als de banden van een auto, en naar mate de jaren van gebruik gaat de accu minder lang mee op een volle lading. Aanbieders verschillen over de definitie van wanneer een accu nog goed is en wanneer een accu als defect wordt aangemerkt, vraag dit dan ook van te voren bij de aanbieder. Bij Gobytes hanteren we een minimum van 1 uur werktijd daaronder is een accu defect en vanaf en daarboven is een accu nog goed. Het testen van een accu kan op verschillende manieren:
Voor HP laptops kan dit met de officiële HP Support Assist software die te downloaden is via de HP website. In de HP Support Assist is er een module inbegrepen waarmee je de accu kan testen en een indicatie kan krijgen van of de accu nog goed is
Voor Dell laptops kan je de Dell Diagnostic gebruiken in de BIOS. Herstart je laptop en druk op F12 na het verschijnen van de Dell logo. Je wordt gelijk doorgestuurd naar de Dell Diagnostic module waarna je kan kiezen voor het testen van verschillende componenten waaronder de accu. Na de test krijg je een indicatie van de “Health” van de accu in percentages.
De beste en laatste optie is om de accu te testen door daadwerkelijk de laptop te gebruiken. Niets geeft een beter beeld van gebruiksduur dan door het zelf te ervaren. Bovenstaande methodes geven namelijk allemaal alleen indicaties van de gezondheid, maar geen daadwerkelijke gebruiksduur.

2. Test alle USB poorten op werking door bij aankoop een USB stick mee te nemen en even snel in de laptop in te pluggen. Je krijgt gelijk in Windows te zien of een USB stick is herkent of niet. Dit geldt tevens voor eventuele andere aansluitingen zoals HDMI. Firewire, Tunderbolt etc.

3. Bekijk het scherm op eventuele dode pixels of vlekken/pressure marks. Om dit te testen kan je het beste een witte achtergrond op het scherm projecteren. Hierdoor worden vlekken beter zichtbaar. Voor dode pixels kan je beter een achtergrond met kleur gebruiken.

4. Controleer de specificaties van de laptop om na te kijken of deze overeen komen met de specificaties zoals in de advertentie is vermeld. Afhankelijk van je besturingssysteem kan je op diverse manieren de specificaties van een laptop controleren. Voor dit artikel houden we het bij het besturingssysteem Windows. In Windows kan je de specificaties bekijken door met je rechtermuisknop te klikken op de Windows logo in de taakbalk en te kiezen voor de optie systeem. In het scherm wat je dan te zien krijgt zie je de specificaties met betrekking tot de processor, werkgeheugen en besturingssysteem. Om verdere specificaties te bekijken kan je naar apparaat beheer gaan via rechtermuisknop op Windows logo in de taakbalk. In apparaat beheer zie je alle componenten van een laptop. Tevens kan je hier zien of alle drivers correct zijn geïnstalleerd.

5. Indien er in apparaatbeheer een gele driehoek met uitroepteken zichtbaar is, dan betekent dit dat de driver van betreffende component nog ontbreekt. Maar wees niet geschrokken de meeste drivers kan je terug vinden op de website van de aanbieder.

6. Test de meegeleverde oplader op werking. Het komt nog wel eens voor bij gebruikte opladers dat deze defect zijn. Test dus bij aankoop de lader op werking door deze aan te sluiten op stroom en aan je laptop.

Indien je bovenstaande testen hebt uitgevoerd en de laptop is er goed uitgekomen, dan zal de laptop in 80% van de gevallen goed zijn. Echter kunnen er ondanks het goed testen van een laptop nog problemen opduiken tijdens gebruik. Dit zijn defecten of problemen die vaak helaas complexer zijn om te testen tijdens aankoop en om deze reden kan je hierop niet anticiperen. Vaak zal de verkoper hier ook niet op de hoogte van zijn en je stuit alleen op deze problemen tijdens dagelijks gebruik van een laptop. Bij de meeste zakelijke verkopers/webshops heb je 3 tot 6 maanden garantie op de hardware en kan je op basis hiervan reparatie van je laptop claimen binnen de garantieperiode. Indien je de laptop bij een particulier hebt aangekocht dan zal je in de meeste gevallen geen garantie kunnen claimen en moet je de laptop zelf gaan repareren.

Heb je een laptop bij een particulier gekocht of heb je een defect aan je laptop, dan kan je ook bij Gobytes terecht voor reparaties. Stuur ons een bericht en we zullen je zo spoedig mogelijk te woord staan om te kijken of we je kunnen helpen met je probleem.

Ben je aan het oriënteren op een tweedehandse notebook en wil je hierbij hulp, dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen op info@gobytes.nl. Wij staan je graag te woord!
✔ Voor 16.00 uur op werkdagen besteld = morgen in huis*
✔ Standaard 1 jaar garantie
✔ Gratis verzending vanaf €300,-
✔ Top Kwaliteit Refurbished
✔ Configureer je laptop en PC naar wens
✔ Betaal in 3 keer zonder extra kosten met

* met uitzondering van upgrades die niet voorradig zijn. Dit kan tot max. 3 werkdagen duren.
 

Wat is Refurbished door Gobytes?