Hoe installeer je Windows 11 op elke laptop [Stappenplan]

Hoe installeer je Windows 11 op elke laptop [Stappenplan]

Sinds de aankondiging van Microsoft, eerder dit jaar, van Windows 11 is er veel onduidelijkheid over welke laptops wel en niet compatible zullen zijn. Dit komt voornamelijk door de TPM 2.0, UEFI en secure boot eis die Microsoft stelt.

De meeste computers hebben een UEFI Bios, slechts voor hele oude modellen geld dit helaas niet. Een stelregel die we hierbij aanhouden is over het algemeen hebben laptops vanaf de 3e generatie Intel processoren een UEFI Bios en daaronder niet. Computers van de 2e generatie processoren zijn inmiddels al 10+ jaar oud en zijn wellicht tegen de tijd dat de ondersteuning van Windows 10 stopt aan vervanging toe. Tot die tijd kan je met gerust hart Windows 10 blijven gebruiken. Want Microsoft geeft momenteel aan dat ze Windows 10 blijven ondersteunen tot oktober 2025 en Microsoft kennende zal dit nog wel een jaar extra uitgesteld worden tegen die tijd. Daarnaast is het vaak ook zo dat computers met een Intel processor ouder dan de 2e generatie een 32-bit architectuur hebben en hierdoor niet geschikt zijn voor Windows 11 (minimaal 64-bit architectuur).

Het grootste hekelpunt in de nieuwe systeemeisen voor Windows 11 is voornamelijk de TPM 2.0 eis. Veel laptops onder de 8e generatie hebben nog een TPM 1.2 geïntegreerd. Zonder upgrade of workaround zal Windows 11 je een foutmelding geven tijdens de installatie. Gelukkig zijn er workarounds voor de TPM check, zodat je elke gebruikte laptop vanaf de 3e generatie alsnog op Windows 11 kan krijgen.

Welke instellingen moet je omzetten?

Voordat je de installatie van Windows 11 kan starten kan het zijn dat je nog een aantal instellingen moet omzetten op je computer. Om na te gaan of je bepaalde instellingen moet aanpassen hebben we onderstaande vragen opgesteld:

 1. Draait je laptop momenteel op een Legacy installatie? Zo ja, dan dien je dit om te zetten naar UEFI voor een schone installatie of om te zetten naar GPT structuur voor een upgrade. (Zie hieronder hoe je het omzet naar een GPT structuur)
 2. Staat TPM 2.0 aan in de BIOS? Zo niet, ga dan naar de BIOS en zet TPM aan. (indien je nog op een oudere TPM versie zit, bekijk hieronder hoe je dit kan upgraden)
 3. Als TPM encryptie ooit in gebruik is geweest, dient de TPM gecleared te worden. Hiervoor kan het zijn dat je de TXT moet uitzetten indien deze aan staat.

Hoe zet ik mijn structuur om naar GPT?

In Windows 10 kan je vanaf 1703 de structuur omzetten naar GPT met een ingebouwde tool. Wij raden je ten zeerste aan om een goede backup te maken, voordat je de structuur omzet. Als de SSD/HDD crasht ben je al je gegevens kwijt!

 1. Controleer of je gebruik maakt van een MBR-partitietabel. Klik hiervoor rechts op de startknop, ga naar Schijfbeheer, klik met rechts op je opstartschijf (doorgaans schijf 0) en kies voor Eigenschappen -> Volumes. Bij ‘Partitiestijl’ vind je het type partitietabel dat nu wordt gebruikt.
 2. Controleer of je in je bios kunt schakelen naar de UEFI-opstartmodus, door de opstartmodus te wijzigen van legacy naar UEFI. Doe dit nu nog niet.
 3. Open een commandprompt met administratorrechten en voer het volgende in: mbr2gpt.exe /convert /allowfullOS
 4. Start de computer opnieuw op en ga naar de bios. Verander op de manier die je eerder hebt gevonden de legacy-bootmodus naar UEFI.

Wat zijn die workarounds voor Windows 11?

Voor de laptops die wel een TPM integratie hebben, maar slechts een oudere versie van TPM, daar hebben we goed nieuws voor. Vanuit vrijwel alle grote merken zoals HP Refurbished Laptops, Dell Refurbished Laptops en Lenovo Refurbished Laptops zijn er upgrade tools beschikbaar naar TPM 2.0. Dit betekent dat je middels de update je TPM versie kan upgraden van je laptop naar TPM 2.0. Hieronder zullen we in een tabel de linkjes naar de upgrade tools beschikbaar maken.

Merk Link
Dell Dell TPM 1.2 Firmware Update Utility
Lenovo TPM Firmware Update Utility
HP HP Infineon TPM Security Update

 

Wat als je laptop helemaal geen TPM integratie heeft?

Helaas zit er bij een klein deel van de computers helemaal geen TPM integratie, waardoor je stuk zou lopen tijdens de installatie van Windows 11. Microsoft heeft gelukkig hiervoor ook een workaround gepubliceerd na wat commotie over de TPM 2.0 eis. Middels deze workaround kan men de hardware check omzeilen. Hierdoor komen veel oude laptops met een 64-bit processor in ieder geval in aanmerking voor een installatie van Windows 11. Hoe werkt deze workaround?

Bij een upgrade vanaf Windows 10

 1. Open de registereditor door regedit te typen in het startmenu.
 2. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup.
 3. Maak een DWORD-value aan met de naam AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU. Zet de waarde op 1.
 4. Maak een USB-stick met Windows 11 via de Media Creation Tool van Microsoft.
 5. Voer de setup-executable uit vanaf de USB-stick. Je krijgt tijdens de setup een melding dat je Windows 11 installeert op niet-ondersteunde hardware, maar kunt vervolgens wel doorgaan.

Bij een schone installatie vanaf USB Stick

 1. Maak een USB-stick met Windows 11 via de Media Creation Tool van Microsoft of via Rufus. Let op als je Rufus gebruikt dat je Secure Boot niet aan hebt staan.
 2. Boot vanaf deze USB-stick.
 3. Na enkele stappen krijg je in de set-up de melding dat je pc niet aan de systeemeisen voldoet. Druk nu op Shift+F10 om een commandprompt te openen en open de registereditor door regedit te typen, gevolgd door een enter.
 4. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup.
 5. Klik met rechts op Setup en kies voor New -> Key. Noem deze sleutel LabConfig.
 6. Open de zojuist aangemaakte sleutel en maak binnen LabConfig twee DWORD-values aan. Noem ze BypassTPMCheck en BypassSecureBootCheck. Pas de waarde van beide values aan van 0 naar 1.
 7. Sluit regedit en de commandprompt. Ga een stap terug in de set-up en vervolgens weer een stap vooruit. De set-up gaat nu door alsof je pc aan de systeemeisen voldoet.

✔ Voor 16.00 uur op werkdagen besteld = morgen in huis*
✔ Standaard 1 jaar garantie
✔ Gratis verzending vanaf €300,-
✔ Top Kwaliteit Refurbished
✔ Configureer je laptop en PC naar wens
✔ Betaal in 3 keer zonder extra kosten met

* met uitzondering van upgrades die niet voorradig zijn. Dit kan tot max. 3 werkdagen duren.
 

Wat is Refurbished door Gobytes?